Меню
Газ для дому Онлайн
Простий додаток для контролю постачання газу для вашої оселі
Повернутись до всіх статей

За газом – тільки в Облгаз? Чи є альтернатива постачальника газу для бізнесу.

30.06.2021

Майже всі постачальники комунальних послуг для потреб приватних підприємців – монополісти, від яких, здається, немає можливості відмовитись. Облгаз, Обленерго, водоканали та ін. – установи, взаємодія з якими ускладнюється бюрократичними процесами. Мати за звичку раз у місяць заїжджати в Облгаз за накладними – вже норма для підприємців. Чи є достойна сучасна альтернатива Облгазу для бізнесу?

Облгаз – не продає, а постачає

Побутує думка, що Облгаз – єдиний продавець блакитного палива для бізнесу. Та з 2015 року в Україні введено нові правила газової торгівлі, за якими облгази доставляють газ й виконують розподільчу функцію, а от продавати газ підприємцям мають газові постачальники (газзбути). Тобто Облгаз постачає газ по трубах і його основна функція – обслуговування мережі. Для того, щоб продавати газ, газорозподільна компанія має отримати відповідну ліцензію.

Ціль такого розділення функцій – зменшити монополію облгазів, сприяти здоровій конкуренції й появі нових незалежних гравців на ринку – постачальників газу. Та новостворені газзбути часто управляються тими ж облгазами й діють спільно, нав’язуючи підприємцям свої умови постачання, що супроводжується низьким рівнем сервісу. Разом з тим, згідно законодавства, споживач має самостійно обирати собі постачальника газу (право на вільний вибір гарантоване Законом України “Про ринок природного газу", ст. 13 та ст. 14), а облгазам забороняється навіть його рекомендувати.

Зараз в Україні більше 600 ліцензованих постачальників газу, й у сфері надання послуг бізнесу – це висококонкурентне середовище. Облгази й газзбути зайняли монопольне становище й всіляко тримають клієнтів, нав’язуючи свої послуги. Але завдяки державному регулюванню, на ринку з’явились нові незалежні постачальники природного газу, які залучають клієнтів вигідними цінами, якісним обслуговуванням та кращим сервісом. Серед таких компаній – MegaWatt. Повний перелік постачальників газу можна знайти на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Щоб залучити клієнтів в умовах високої конкуренції з боку облгазів й пов’язаних з ними газзбутів, незалежні продавці газу намагаються надати якомога кращий сервіс, знизити ціну, а не тільки забезпечити покупця газом. Так, на ринку з’явилася пропозиція купувати газ через онлайн-сервіси, навіть не відвідуючи відділення постачальника.

“Підприємці хочуть назавжди забути про відвідування відділень, паперові накладні й просто купувати газ через смартфон”, – стверджує співзасновник онлайн-сервісу з покупки газу й електроенергії MegaWatt Костянтин Башкаленко.

MegaWatt – це онлайн-сервіс, де 90% процесів автоматизовано: для укладання договору придбання природного газу не потрібно їхати до відділення, щоб підписати документи. Усе відбувається в особистому кабінеті, без участі менеджера. Так підприємець має можливість, не виходячи з дому чи офісу, підписати контракт, замовити газ, отримати рахунок, підписати акт виконання робіт та ін. При створенні сервісу ми керувались тим, що потрібно не тільки надати покупцю найвигіднішу ціну на газ, а й зробити процес покупки простим, швидким і зрозумілим. До того ж, така автоматизація дозволила MegaWatt знизити вартість газу для підприємців на 10% у порівнянні з іншими постачальниками газу в Україні. Це відбулося за рахунок спрощення процесів надання послуг і скорочення витрат на персонал».


Підпишіться на новини від MEGAWATT

та отримуйте найсвіжіші новини першими

Більше новин
Created by OwlWeb Team & BookKeeper SaaS LLC